Ga je binnenkort naar Bordeaux of ben je in de buurt, dan komen deze tips zeker van pas! We laten een paar hotspots zien die juist niet in het toeristische centrum liggen, die de grote mensenmassa’s vermijden en de bekende foodketens links laten liggen.

Natuurlijk hebben we gebruik gemaakt van ons netwerk, want laten we eerlijk zijn: de beste tips krijg je van echte locals! En dus hebben we de eerste ochtend dat we in Bordeaux waren afgesproken met Karen (van Boulede, ook zo’n leuk vakantieadres en gastblogger van Frankrijk.nl) die ook in Bordeaux woont en werkt. Nou, 1ste stek is gelijk Bullseye: 20 meter van ons logeerplekje in de wijk Les Chartrons zit een klein zaakje: La Pelle Cafe, een van de 5 echte koffiebranders in Bordeaux.

Werkelijk zelden zo’n lekker croissantje gegeten. Gelukkig kunnen we later in de week hier ook een heel ontbijtje proeven, simpel eerlijk en heerlijk. 2 van die gebakken eitjes met ‘the sunny side up’, frisse salade en lekker stevig brood.

Karen streept/schrijft/omcirkelt de beste plekken voor ons in het ‘City Guide boekje’ dat we de hele dag bij ons hebben. Oh…, als we al die leuke plekjes maar gaan vinden….

Goed, de tips!

Tip 1: Darwin

Darwin (in de wijk La Bastide, dus over de brug!) dat moet je gezien en beleefd hebben. Als je van graffiti, buiten de lijntjes kleuren en urbain settings houdt, is dit ‘the place to be’. Hou je (ook) van een relaxte sfeer, eco/bio producten, skating en verantwoord shoppen, dan moet je ook hier zijn. In een oude kazerne is Darwin gevestigd. Waar het eerst een ruïne was, is het nu een plek waar Darwinisten en non-Darwinisten, Bordelais en niet-Bordelais, Fransen en toeristen elkaar ontmoeten. Het wordt daarom ook wel ‘Place du village’ genoemd. Hier worden dan ook regelmatig evenementen georganiseerd die helemaal binnen het thema passen…

Na alle indrukken, de indoorskatebaan bewonderd te hebben, strijken we neer bij bio-restaurant Bistrot-Réfectoire… Wauw, gewoon tonic drinken is hier een belevenis, je krijgt iets wat er op lijkt, maar dan bio/eco/hip… en lekkerrr

En die graffiti-art op de nog leeg staande loodsen/parkeerterrein is nu het net geregend heeft met grote plassen water nóg mooier! Heerlijk om op dit terrein rond te struinen, foto’s te maken en een beetje te chillen.

Tip 2: Shoppen!

In het oude stadsdeel Bordeaux ‘Saint Pierre’, kun je op Rue du Pas-St-Georges prima shoppen! Gift items, design, stationery, fashion en interieur. Alle kleine winkeltjes hebben wel iets bijzonders. Maar ook in hippe tentjes kun je lekker wat eten, een healthy sapje slurpen of een T-shirt laten bedrukken. Wanneer je de rue des Piliers de tutelle inslaat vind je op nummer 33 ‘by POPOTE‘ en heel klein lunch zaakje dat ze zelf ‘restaurant cantine’ noemen, oftewel: cantine chic du midi, sur place ou à emporter (meenemen of daar op eten). Alles wordt daar dagelijks versgemaakt…

Het is een heel stil en rustig plekje met een heel pittoresk terrasje waar je even kunt ontsnappen aan de hectiek van de stad. En de risotto is heel goed! Aanrader!

Tip 3: Food

En wanneer je ’s avonds weer terugkeert in de wijk Les Chartrons en door de Rue Notre Dame slentert, kun je terecht bij de vele kleine restaurantjes in die straat. Chez Dupont is echt heerlijk! Niet goedkoop maar… om je vingers bij af te likken (PS dit is ook een bed and breakfast, dus 2 in 1 :). Het is tevens de oudste bistro van Bordeaux.

Op het pleintje Place des Chartrons zijn veel restaurantjes met leuke terrasjes. Of je nu zin hebt in Italiaans, Spaans, Vega of echt Frans, elke keuken is hier aanwezig. Overdag kun je bij Sister fijn ontbijten, lunchen of gewoon wat drinken… leuk interieur met die mix and match stoeltjes en tafeltjes…

Tip 4: fietsen huren

Bordeaux heeft een goed werkend openbaar fietsenplan, VCub of V 3, met 174 ophaal/parkeerpunten en 1700 fietsen. Met een creditcard kun je een fiets uit de stalling halen. Je betaalt maar €1,50 voor een 24-uurs abonnement. Vervolgens is elk 1e half uur gebruik gratis, daarna betaal je €2 voor elk uur dat je de fiets gebruikt. Tip: elke 1e zondag van de maand is het centrum autovrij!

Maar let op! Per fiets betaal je €200,- borg die wel degelijk (tijdelijk) van je rekening afgeschreven wordt (je krijgt dit wel terug. Maar niet direct: dit kan wel tot einde van de maand duren).

Tip 5: La Cité du Vin

Het wijnmuseum, dat kan natuurlijk niet ontbreken aan je bezoek aan Bordeaux! La Cité du Vin met zijn architectonische uitstraling.Vanaf de brug Chaban-Delmas heb je een prachtig uitzicht op dit bizar gevormde bouwwerk van 55 meter hoog, ook wel het ‘Guggenheim van de wijn’ genoemd. De tentoonstelling is indrukwekkend, voor jong en oud, interactief en informatief… je kunt hier gerust een paar uur zoet zijn.

Op de 8e en bovenste verdieping is: Le Belvédère. Hier heb je een uitzicht van 360° over Bordeaux en de Garonne, de rivier die onlosmakelijk verbonden is met het succes van deze stad als wijnmekka. Het plafond op deze verdieping is echt indrukwekkend. Aan een megabar mag je een glas wijn uitkiezen (inbegrepen bij je ticket) uit 1 van de 20 wereldwijnen uit de kelder. (kinderen krijgen een lekker sapje)

Tickets kun je online verkrijgen, maar een kaartje kopen aan het loket kan ook 🙂

Tip 6: Slapen

En waar kun je dan leuk logeren? Wij woonden even tijdelijk in een appartement voor 2 personen op de Rue Notre Dame (tegenover de kerk). Rue Notre Dame is eigenlijk een ‘dorp’ in de stad’ met een vleugje bobo-chic (aldus Karen). ’s Ochtends gaat iedereen gewoon naar school of zijn werk, langzaam ontwaakt de stad en ’s avonds hebben we prachtig uitzicht op de verlichte kerk.

Het appartement is klein maar fijn, heeft een gezellige design woonkamer, complete keuken (echter zonder bestek, hé.. moeten we elke x uiteten :)) een strakke badkamer en een apart toilet. De bedden zijn lekker hoog en slapen heerlijk. Ook is er een mega-kledingkast aanwezig… wij hebben geboekt via booking.com en de afhandeling was voor ons nieuw: ze werken namelijk met een concierge-formule waar je je aankomst tijd en contactgegevens achter laat en op de afgesproken tijd staat er inderdaad een jonge gast op zijn hippe zwarte fiets bij het appartement. We krijgen de sleutel en de Wifi code (niet onbelangrijk) en hij wijst ons ook nog even de dichtstbijzijnde supermarkt. En een V 3 fietsen voor de deur!

 

Natuurlijk is er nog veel meer te zien, te doen en te ondekken! Cathedrale Saint-André, Place de la Bourse, de ‘Circuit Unesco’ wandelen, mooie parken en pleinen…..

We will be back!

BewarenBewaren

BewarenBewaren