Auberge de l’Hospice: Logeren op grote hoogte

/Auberge de l’Hospice: Logeren op grote hoogte

Auberge de l’Hospice: Logeren op grote hoogte

Oeps! We did it again…

Om in de Italiaanse bloemenrivièra (Ligurië)
 te komen kun je 3 autoroutes kiezen:

Route 1: via Duitsland en Zwitserland naar de bloemenrivièra.

Route 2: via België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland naar de bloemenrivièra.

Route 3: via België, Frankrijk naar de Riviera dei Fiori Italië (Via Turijn).

Vanuit Nederland (Amsterdam) is de afstand ongeveer 1340 km. Vliegen kan natuurlijk ook :). De ene route is wat minder bochtig en ruig dan de ander. En als je kinderen of medereizigers hebt die wagenziek zijn, kies dan route 3!

De vorige keer dat wij naar Ligurie afreisden zijn we via de Gotthardtunnel gegaan. Op zich ging dat prima. We hebben toen op de terugweg een andere route genomen, een paar bergpassen te veel bekeken op een of andere manier, maar de route was adembenemend mooi. Niet te vaak doen… een beetje groen en geel werden de kinderen achter in de auto wel en de chauffeur had de volgende dag spierpijn van het stuur draaien. Ook als bijrijder was naar beneden kijken soms doodeng. Leek wel of je live in het programma”De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld” zat. We gingen dit nooit meer doen…

Grote Sint-Bernhardpas

Maar een Nederlandse huiseigenaar tipte ons dat de route langs de Grote Sint-Bernhardpas mooier en rustiger is qua verkeer en dat zij daar altijd ergens logeren. Wanneer je internet raadpleegt, stuit je al snel op Auberge de l’Hospice, ja en dan…. dan ben je verkocht! We hebben direct geboekt en nu moeten we dus die berg op… en af. Maar dan heb je ook wat! Oeps! We did it aigain…

Valle d’Aosta

Deze historische bergpas ligt namelijk op een hoogte van 2.469 meter en verbindt het Zwitserse Val d’Entremont met het Italiaanse Valle d’Aosta. Bovenop de pas staat ook nog een indrukwekkend, oud klooster uit het jaar 1049, waar ook het leger van Napoleon in 1800 de grens passeerde. Auberge de l’Hospice wordt beheerd door een familie en in 2015 zijn de 30 kamers helemaal opnieuw ingericht en daardoor ziet het er dus hip en modern uit. Vanuit het restaurant heb je uitzicht op een bergmeer en de Italiaanse Alpen. Prachtig!

Om de Grand St. Bernard te bereiken (route 1) rijd je eerst vanaf Basel en Bern, via Montreux langs het meer van Genève. Een kort stuk van circa 20 minuten langs het meer heeft misschien wel één van de mooiste uitzichten van Zwitserland. Na het meer rijd je door in de richting van Martigny, waarna de beklimming start. Je bent dan in het Franstalige deel van Wallis, Valais genaamd. Aangekomen bij de Grote Sint-Bernhardpas heb je twee keuzes: de tunnel of de pas. Als liefhebber van bergen neem je de pas, een goed onderhouden bergpas die in totaal maar ongeveer 15-20 minuten langer duurt dan de route via de tunnel, en bovendien gratis is.

Sint-bernhardshonden

De bergpas dank zijn naam natuurlijk aan de sint-bernhardshonden die rond de zeventiende eeuw verdwaalde en verkleumde reizigers uit de sneeuw redden. Inmiddels staat de sint-bernardshond symbool voor bergredding en is het een icoon geworden voor Zwitserland. Een hospitium werd in de elfde eeuw precies boven op de Grote Sint-Berhardpas gebouwd. Het bood reizigers en pelgrims onderdak tijdens hun reis over de Alpen. De monniken in het ‘Hospice’ gebruikten ook deze grote berghonden om het klooster te bewaken.

We zijn heel benieuwd! Lees hier het hele verslag…

Een vraag over dit adresje?2018-03-26T17:02:44+00:00 22 maart 2018|