Yep, we hebben weer zo’n ‘hidden gem’ gevonden! De Grieken komen hier graag in het weekend om te relaxen en te ontsnappen aan de drukte van de stad. De meeste toeristen reizen na aankomst op Athene liever door naar Santorini, Mykonos of één van de andere eilanden van de Cycladen. Daarom is Kea een ‘hidden gem’ en nog niet ontdekt door de gehele goegemeente…

Kea

Het Griekse eiland Kea (Tzia) behoort tot de Cycladen eilandengroep en het ligt dicht bij Athene (bereikbaar vanaf de haven Lavrio, 1 uur varen). Het is een stoer bergachtig eiland van 131 km2 met diepe ravijnen, steile hellingen, mooie bergplateaus, adembenemende valleien, schilderachtige baaien en betoverende stranden.

Het eiland heeft een rijke geschiedenis. In de antieke tijd heette het Hydroussa en was het erg belangrijk vanwege de ligging, dichtbij Athene en de andere Cycladen. Kea was toen een druk bewoond eiland en dit had als gevolg dat er veel wegen en paden waren die het eiland doorkruisten. Het lijkt alsof deze sindsdien nooit verdwenen zijn en daar profiteren de wandelaars nu van! Pak je wandelschoenen maar in: op het eiland is maar liefst 60 kilometer aan berg- en wandelpaden! Ze brengen je bij de meest afgelegen strandjes en bezienswaardigheden, waar je met de auto niet kan komen 🙂

Logeren

Op een hoogte van 395m aan de oostkant van het eiland, in een groot beschermd eikenbos ‘Natura 2000’, vind je 2 oude gerenoveerde boerderijen in die typische stenen Cycladische bouwstijl. Ze hebben beide een unieke mix van traditionele architectuur van het eiland & een touch of design. Prachtig materiaalgebruik, meubels gemaakt op een ambachtelijke manier, natuurlijke tinten en een waanzinnig uitzicht…(je kijkt uit op de Oost-Cycladen, zoals Andros, Tinos, Mykonos en Kythnos). En alsof dat nog niet genoeg is, vind je op de omliggende 2ha land een moestuin, olijfbomen, een esdoorn, amandel-en wilde perenbomen, een wilde vijgenboom, een citroen verbena, Griekse kruiden (oregano, tijm, marjolein)…. gewoon voor de pluk!

Hier is geen TV, geen Wifi… wel plenty of space, stunning views en een sterrenhemel in de donkere nacht. Het ‘farmhouse’ van 130m² (4-7 PAX) heeft 3 slaapkamers, grote leeftafel, een badkamer en ook nog voorzien van een buitendouche en een buitentoilet. Een heerlijk terras met zitruimte voor 8 en onder de olijfbomen ook nog een zitje. Wij mogen deze zomer dit huis ‘thuis’ noemen voor een weekje, lijkt ons heerlijk!

De ‘Stavlos’ (hut/schuur) van 42m² is geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen (4 slaapplaatsen), heeft een keuken, badkamer, buiten een ‘courtyart’ en onder de perenboom een zitje. Hier is echt gewerkt met het concept ‘less is more’.

Het gebied rondom de huizen wordt vaak bezocht door (sluwe) geiten, schapen (met bel) en springerige konijnen. Afhankelijk van het seizoen kun je ook verschillende vogels spotten: valken, bijeneters, putters, spechten, roodborstjes en als je het geluk hebt een paar adelaars.

BEACH (* niet georganiseerd = geen wc, koffietentje, strandstoelen etc.)

Kea kent vele stranden, allemaal verschillend en soms alleen met de benenwagen of boot te bereiken (maar dan heb je waarschijnlijk ook een idyllisch privé-strand). Andere afgelegen stranden zijn soms alleen te bereiken via de ‘dirt roads’ (4×4 auto wordt aangeraden).

*Stranden aan de oostzijde:

Sykamia (niet georganiseerd, onverharde weg), Spathi (mooi uitzicht op de route, georganiseerd, onverharde weg), Psathi (niet georganiseerd, onverharde weg), Kaliskia (niet georganiseerd, 4×4 voertuig),Tylegraphos (niet georganiseerd, 4×4 voertuig). Lopend: Aghios Filippos (ook per boot) en de stranden van Polen baai naast de ruïnes van het oude Karthea.

*Stranden op het zuiden:

Koundouraki (asfalt, georganiseerd, ideaal voor watersport, http://www.kwsports.gr/)

*Stranden in het westen:

Xyla & Vroskopos (niet georganiseerd).

EAT

Er zijn veel leuke en lekkere plekken om te eten. Volg deze link voor waar en wat! http://www.greektravel.com/greekislands/kea/restaurants.html

NIGHT OUT

VINYLIO (Vourkari, funky), Zeus Faber (Vourkari, jazzy), SPITI (Ioulis, seated jazzy spirit),  Papa Doble (Livadi, wine bar by the glass), summer cinema (Korissia).

CITY

Hoofdstad van Kea is het pittoreske Ioulida (Chora) en de leukste badplaatsen zijn Gialiskari, Korissia (daar is ook de haven van het eiland), Vourkari, Koundouros, Otzias, Pisses en Spathi.

WALK > Hiking pads…

SIGHTS

  • Het Archeologisch Museum
  • Kastro (kasteel) en de oude Leeuw van Kea (fantastische wandeling) in Ioulis.
  • Kastriani Monastery en Aghios Simeon zijn mooie bezienswaardigheden aan de oostzijde, waar je met een ezel de oude ruïnes Karthaia kan bezoeken.
  • De vuurtoren van Agios Nikolaos (1831) werd gebouwd op de ruïnes van de tempel van Poseidon, was de eerste die werd aangestoken in de Cycladen en is gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf Vourkari.
  • Zou 1 week wellicht te kort zijn? Lees hier de reportage van mijn bezoek…
  • Foto’s: by Sylvia Diamantopoulos & George
  • Architectuur: by Ioannis Exarchou

BewarenBewaren

Een vraag over dit adresje? Dit adresje reseveren?