Jutten in Nederland ….

Soms hoef je helemaal niet zo ver te reizen om mooie plekken te vinden, ze zijn er ook gewoon hier in Nederland! Wij moeten altijd meerdere keren per jaar even naar zee, omdat we er niet wonen en er toch zo van houden. En dan hoeft het nog niet eens echt heel mooi weer te zijn, eigenlijk alleen maar weer waarbij je fijn kunt jutten en uitwaaien. Een beetje zon is wel fijn!

In verschillende potten en op diverse richeltjes bewaren we de gevonden schatten. Soms zijn ze jaren niet zichtbaar, totdat je een keer heel veel gasten te eten krijgt en net die ene pot nodig hebt…. nog vol met schelpen van Terschelling of Castricum. Of maken met een scherp mes een raar poppetje van een aangespoelde tak, om vervolgens in de tuin verder te slijten.

Ooit hadden we een grote glazen pot gevuld met diverse soorten zand van verschillende stranden & landen. Van elke vakantie hadden we een “staaltje” meegenomen in een boterhamzakje. De laagjes zand waren allemaal verschillend, zo mooi om te zien…

En toch is er 1 probleem met het strand…. we haten zand! Zand in je boterham met kaas, zand in je ogen, zand tussen dat ene fijne leesboek (wat natuurlijk geleend is). De combinatie zonnebrand en zand…. is wel de allerergste. En toch trotseren we dit element steeds omdat het licht zo bijzonder is aan zee, de wind je hoofd leeg blaast en de golven zo betoverend zijn.