Na het licht glooiende landschap van de Alejento met zijn kenmerkende kurkbomen en de vele ooievaars rijden we richting de kust van Portugal. De Algarve!

Geen kip op de weg in april, al doet de hoeveelheid autowegen ons vermoeden dat het hier soms best druk kan zijn.

Quinta do Arade

Bij Silves in de buurt (maar 7km) ligt in alle rust ons logeeradres Quinta do Arade. Een paradijsje! Die tuin! Er bloeien en groeien zoveel verschillende planten, bloemen en fruitbomen: één groot feest van kleur! Met als pronkstuk het natuurzwembad met het houten terras rondom om heerlijk te zonnen. Het zwembad heeft een natuurlijk overloopsysteem naar de vijver ernaast. Ontdek alle kikkers die er zitten! Lijkt net een levend schilderij. Jan heeft alles met veel geduld en passie aangelegd 🙂

Eco

Aan twee kanten van het huis is er een terras gemaakt van natuurstenen uit de directe omgeving van het huis. Lekker in de zon zitten of de koelte van de schaduw opzoeken.

Het huis van meer dan 100 jaar oud is door Jan duurzaam gerenoveerd. Er is bewust gekozen voor het gebruik van duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke materialen. Zo bestaan de muren van het nieuwe gedeelte uit strobalen (ideale isolatie) die zijn aangesmeerd met een mengsel van zand, kalk en olie. De muren van het oude deel van het huis zijn ca. 70 cm dik en opgebouwd uit klei en stenen. Dit zorgt voor een perfecte isolatie en is lekker comfortabel. Ook is er veel hout uit de Algarve zelf in de renovatie van het huis gebruikt. Alle details zijn prachtig en met zorg is het gehele huis ingericht. De decoratieve lamp gemaakt van een kalebas is echt heel bijzonder. De keuken is zeer volledig, handdoeken lekker groot en zacht, bedden heerlijk en genoeg plek om met 4-6 personen te logeren het hele jaar rond! Als het nodig is kun je de open haard aan doen, boekje en wijntje erbij…

Het dichtstbijzijnde stadje is Silves; op ca 10 min rijden ben je in dit typisch Portugese stadje met kleine straatjes, cafeetjes en restaurantjes waar je van de Portugese specialiteiten kunt genieten.

Silves was in de tijd van de Moorse overheersing (13de eeuw) de hoofdstad van de Algarve en bekend om zijn rijke geschiedenis. Onder andere het kasteel en de loopbrug over de Arade rivier zijn bezienswaardigheden die stammen uit deze tijd, zeker het bezoeken waard.

Cabo de São Vicente

Van uit het vakantieadres Quinta do Arade bezoeken we het uiterste puntje van Portugal: Cabo de São Vicente. Stoer, ruig, kliffen, eindeloze zee, surfers, natuur en die geweldige vuurtoren: dat zijn de ingrediënten van onze dagtrip. Bij aankomst beukt de zee tegen de kliffen en speelt de wind met ons haar. Het uitzicht is waanzinnig.

‘Het Einde van de Wereld’: zo wordt het meest zuidwestelijke punt van Europa, Cabo de São Vicente, veel genoemd. De kaap is zo´n 100 meter lang en de klif ruim 60 meter hoog. Op de punt zie je de vuurtoren die van groot belang is voor de scheepvaart. In 1846 werd de vuurtoren voor het eerst in gebruik genomen, destijds nog werkend op olie. Aan het einde van diezelfde eeuw werd de vuurtoren gemoderniseerd en in 1926 werd de eerste elektrische lamp gebruikt. De lichtbundel bereikt een afstand van maar liefst 90 km. De vuurtoren in zijn huidige vorm is 24 meter hoog.

Praia da Bordeira

We rijden verder langs de kust (echt een ander stuk Portugal: surfers, liftende surfers, hippies, hikers, wandelaars en veel mooie natuur natuurlijk) naar het strand Praia da Bordeira, ook wel Praia da Carrapateira genoemd, dat heel dichtbij het dorp Carrapateira ligt. Vanaf het dorp is er een toegang naar het strand via een geasfalteerde weg. Dit prachtige strand is heel breed en wordt met laagwater nog een stuk breder, waardoor het één van de breedste stranden van de Algarve wordt. Hier mondt een beek uit, die soms een kleine lagune vormt, ideaal voor kinderen. Afhankelijk van het tij moet je er ook doorheen vanaf de parkeerplaats!

Dit strand trekt niet zoveel badgasten maar wordt voornamelijk bezocht door surfers en bodyboarders (stoere surfbussen!). Heerlijk! Met midden op het strand een soort mini strandtentje met een paar zitjes… je kunt ook wandelen via een aangelegd houten pad om op de klif van een prachtig uitzicht te geniten.

Olhão

Wat je ook echt even moet bezoeken is het authentieke oude centrum van het traditionele vissersdorpje Olhão, dat bestaat uit smalle steegjes en kronkelende straatjes met witte en pastelkleurige kubistische huisjes met Moorse invloeden. Een paar jaar terug heeft een handvol kunstenaars en creatievelingen deze oude binnenstad herontdekt en zij zijn begonnen het weer in haar oude glorie te herstellen (elk geveltje is anders en zoveel mooie details!). Deze levendige plek is nu weer het kloppende hart en ideaal om vanuit hier de afgelegen eilanden Armona, Culatra, Farol en Deserta (elk met een eigen karakter en eigen vibe) met prachtige, schone stranden te ontdekken…

Olhão dateert uit de Romeinse tijd en was destijds een levendige authentieke vissersplaats met de dagelijkse vismarkt (ontworpen door Gustave Eiffel) en de zaterdagsmarkt, zonder twijfel een van de beste in de wereld en de hemel op aarde voor alle fijnproevers zeggen de kenners! Wij eten een lekker ijsje op deze bijzondere plek. Het is hier zo fotogeniek!

Monchique

Op onze weg naar Lissabon nemen we de toeristische route om Monchique, de hoogste berg van de Algarve te bezoeken. Als je helemaal naar het hoogste puntje rijdt, heb je een indrukwekkend uitzicht over het westelijke deel van de Algarve. Onderweg kun je shoppen in de vele souvenirwinkeltjes en heerlijk eten en drinken in een van de vele restaurantjes. Ook leuk als dagtrip van uit dit vakantieadres 🙂

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren