Tasty Tour 2018

Tasty Tour 2018

Stel je gaat op vakantie naar de Dordogne of de Lot-et-Garonne, een weekendje weg met je lief of een stel vriendinnen/vrienden of gewoon lekker een week op vakantie met je gezin… wat is dan de ‘place to be’ om écht lekker te eten? Wijn te proeven? Of een heerlijke lunch te nuttigen? Waar moet je zijn? Genieten van die Franse keuken, top locaties en dito gastheren/vrouwen?

Wij besloten een Tasty Tour in het leven te roepen met de Flying Dutch Girlzzz om dat eens haarfijn te testen! En wij, dat zijn: Krista Brockbernd (Brockbernd Fotografie), Corine Voesenek (30pluskids) en Karen-Rolf Mayne de Boulède (eigenaresse van Boulede) en Ilse Steenbrink (Vakantiehuisinspiratie)! Tijdens deze ‘Tasty Tour’ door de Dordogne & Lot-et-Garonne bezochten we de leukste, lekkerste en mooiste restaurantjes die we konden vinden (niet zonder te proeven natuurlijk)! En logeren, dat deden we natuurlijk bij Boulede!

Foto’s: Brockbernd Fotografie

Flying Dutch Girlzzz top 6!

NO.1 Château Ladausse, Monflanquin

Alleen al het rijden naar Château Ladausse is een feestje: je ziet het kasteel liggen vanaf de weg gelegen tussen de glooiende velden van Monflanquin en wanneer je de oprijlaan oprijdt wordt het alleen maar mooier. Wat een prachtig kasteel! We worden warm onthaald door Eric, terwijl Diane nog even in de keuken van alles aan het voor bereiden is.

Château Ladausse is de plek bij uitstek om een ‘winetasting & food pairing’ te doen! Diana tipt ons (in haar prachtige keuken, perfect voor workshops) over enkele kneepjes van het vak en leert ons hoe je een tasty ‘toast à l’avocat’ kunt maken met verse (lokale) ingrediënten. Eric verteld honderd uit over de wijn (uit de streek), smaakcombinaties en hoe de ene soort champagne de andere niet is terwijl Diana ons verrast met telkens een andere amuse! Echt genieten, informatief, prachtige setting en (h)eerlijk gastheer/vrouwschap.

Bij Château Ladausse kun je ook (kook/wijn)workshops volgen, dineren, een receptie geven, het hele kasteel afhuren en logeren in 1 van hun mooie gastenkamers…(zwembad aanwezig op deze sprookjes locatie)

Website: Château Ladausse

NO.2 Le Caillau, Vire sur Lot

Het restaurant Le Caillau van Chas en Caroline dat gelegen is tussen de Cahors-wijnstokken, heeft een idyllische besloten ‘courtyard’ met een geweldig terras en een opengewerkte schuur met dat authentieke Franse barn gevoel. Binnen is het eigentijdse stijlvolle restaurant, met prachtige grote kroonluchters, brocante kasten, oude balken en van die sfeervolle stenen muren. Hier worden voornamelijk gerechten geserveerd met verse lokale producten (volgens het seizoen) met een vleugje inspiratie van over de hele wereld.  De eigenaren Chas en Caroline zijn constant op zoek naar nieuwe combinaties en verrassende ingrediënten, en dat is te proeven!

Tijdens ons diner besluiten we allemaal iets anders te nemen zodat we alle smaken en de menukaart goed in de smiezen krijgen. Keuze genoeg! Zelfs een kindermenu behoort tot de mogelijkheden. Een dagmenu, vlees/vis/vega en zoete en hartige toetjes en… fijne wijnen 🙂

Naast dat het erg lekker is, ziet alles er prachtig uit! En je proeft het seizoen, de fijne smaakdetails en versheid van alle ingrediënten.

Dagelijks is ook het Le Caillau café open voor een kopje thee, verse koffie, gekoelde drankjes, een lekker glas wijn of bier. Vergeet niet een huisgemaakte ‘lemon drizzle cake’ of de ‘chocolate cup cakes’ te proeven!

website: Le Caillau

NO.3 La Parenthèse – Camping Les Ormes, Saint-Étienne-de-Villeréal

La Parenthèse betekent letterlijk ‘tussen haakjes’. Figuurlijk is het vooral de pauzeknop indrukken, adem in en adem uit, mindfulness, take a break…

Twee families (Estelle & Sébastien en Géraldine & Alban), al jarenlang goede vrienden en oorspronkelijk afkomstig uit Normandië en Bretagne, runnen met grote passie dit stijlvolle kampeerdomein. Deze glamping-camping midden in de natuur is ruim opgezet! Het groene domein hebben ze ingedeeld in 5 verschillende ‘Parenthèses’. Elk deel heeft een eigen look & feel met bijpassende glamping accommodaties.

Het restaurant van La Parenthèse is open voor iedereen die een culinaire break wil hebben, of je nu op de camping verblijft of niet. De chef-kok Martine biedt een verfijnde en seizoensgebonden keuken met verse en lokale producten. De lunch is echt heerlijk: fris, vers en mooie porties! La vie est belle 🙂

Het restaurant is trendy en licht van binnen, hoog plafond, stoere glazen deuren die helemaal naar boven open kunnen, speelse details en uitzicht over het intieme buitenterras. Heerlijk plekje om te lunchen, even wat te drinken of te dineren. Kies je eigen hoekje: juist in de zon of in de schaduw of binnen bij de bar…

Voor de kinderen is een oude schuur omgetoverd tot speelplek, waar het altijd lekker koel is, ideaal als jij zelf nog even wilt natafelen.

Website: La Parenthèse

NO.4 Bassiviere, St. Etienne de Villereal

Bij Niels & Laura van Bassiviere is alles zo mooi van kleur, materiaal en vorm. Alsof je een woonblad in loopt… ze zijn gek op interieur & design en ze hebben met veel stijl en oog voor detail een 17 de eeuwse boerderij omgetoverd tot 5 oogverblindende tijdloze boutique appartementen. In totaal zijn er 5 appartementen (2-5 personen) die qua indeling allemaal verschillen. Oude details en elementen zijn gecombineerd met stoere, hippe, industriële en eigentijdse design.

Maar ook een heel fijn restaurant waar iedereen van harte welkom is! Hier zie je ook die industriële details, stoere brocante en originele oplossingen in het interieur terug. Je kunt buiten op het terras een mooie plek uitzoeken, of binnen (alle puien kunnen open), buiten maar dan overdekt, mogelijkheden genoeg.

Wanneer wij hier arriveren is het de eerste avond van het seizoen dat het restaurant weer open is. Het zit goed vol met gasten, zonnetje gaat net onder en we krijgen ‘the best off’ geserveerd. Met zijn allen delen we de heerlijkste gerechten die er prachtig uitzien, vol variatie zitten, op dat leuke brocante servies…een bloemetje her en der… niets meer aan doen zeg ik…

En ga je uit eten met kids? Daar heb je geen kind aan, want die spelen na de diner in de verborgen speeltuin…

Website: Bassiviere

NO.5 La Table de Léo, Saint-Avit-Sénieur

Gelegen in het Franse schilderachtige dorp Saint-Avit-Sénieur, ligt het restaurant van Servane en Florent: La Table de Léo (vernoemd naar hun zoon). De ernaast gelegen abdij is vermeld op UNESCO Werelderfgoedlijst in 1998, leuk om te combineren als je er toch bent 🙂

Het ‘dejeuner de dimanche’ is een begrip in Frankrijk, daar neem je de tijd voor en dan ga je hier dus lekker tafelen. Het is een echt Frans restaurant met maar weinig toeristen: hier komen de Fransen zelf… Elke 2 maanden veranderen ze het menu zodat het elke x weer een culinair avontuur is om hier te eten.

De gerechten die wij proeven, zijn gemaakt van verse lokale ingrediënten, opgemaakt met grote zorg en smaken erg goed. Fris, krokant en speelse accenten voeren de boventoon.

Website: La Table de Léo

NO.6 Restaurant Eléonore, Montpazier

Het 19e eeuwse kasteeltje ‘Hotel-Restaurant Edward 1er’ van Marije en Arjanstaat in het schitterende Bastide dorp Monpazier. Het bevindt zich aan de rand van het dorp en heeft prachtig uitzicht over de heuvels van de Dordogne.

Als je aankomt lopen zie je de ommuurde tuin, de mooie torentjes en de prachtige setting van het kasteel zelf. In het boutique hotel met 17 kamers kun je heerlijk logeren, relaxen bij het zwembad, in de tuin even een boek lezen en natuurlijk genieten van het intieme (28 zitplaatsen), gastronomische restaurant in een van de salons van het hotel. Zomers serveren zij het diner op het typisch Franse terras in de ommuurde tuin van het hotel (erg romantisch!).

Je kunt kiezen uit een menu Edward 1er (3, 4, of 5-gangen menu) of een menu Eléonore (3, 4, of 5-gangen menu), de franse chef Gwenaël bereidt alle gerechten met verse en seizoensgebonden producten. Natuurlijk is alles ‘home made’ en met liefde bereid. Voor het brood en ijs maken zij gebruik van lokale ambachtelijke leveranciers (bij voorbeeld het ijs en de kaas, erg lekker!). Verse vis wordt rechtstreeks uit Bordeaux en Arcachon geleverd!

Alle gerechten zijn erg ‘tasty’, prachtig opgemaakt en vers. Marije vertelt ons met passie hoe alles bereid is! Een heerlijk restaurant om eens culinair verwend te worden en een locatie om door een ringetje te halen.

Psssst: elke donderdag is er zo’n Franse markt in Monpazier en dan is restaurant Eléonore geopend voor de lunch (fijn genieten van zo’n bistronomic 2 of 3-gangen lunch). Vergeet niet te reserveren!

Website: Eléonore

> Where to stay in de Dordogne en Lot et Garonne? We hebben natuurlijk tijdens deze Tasty Tour ook de leukste logeeradresje bezocht :). Lees hier de hele blog!

Wil jij ook op Tasty Tour? Dat kan! Boek hier je eigen Tasty Tour!

BewarenBewaren

2018-09-11T16:59:10+00:00 31 mei 2018|Blog, Frankrijk, Kids :), Meet & Eat, Met zijn 2tjes, nieuws, Teens 12+|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.