In mei was ik al heel even in Olhão geweest en dat smaakte naar meer, dus ging ik terug om dit authentieke vissersdorp aan zee in Portugal beter te leren kennen. En daar heb ik geen spijt van gekregen, zelfs in het naseizoen is deze plek betoverend en speciaal! De lokale bevolking is behulpzaam en zo ontzettend aardig. Het oude centrum, dat bestaat uit smalle steegjes en kronkelende straatjes met witte en pastelkleurige kubistische huisjes met Moorse invloeden, is heel fotogeniek en de Ria Formosa (een natuurgebied met stranden) is te zien vanaf de boulevard. En wie van verse vis een schaaldieren houdt kan hier zeker zijn/haar culinaire hart ophalen. Omdat het nog een onontdekte bestemming is met een relaxte lifestyle voel je je er snel thuis en erg welkom.

Tip 1: Ria Formosa bezoeken

Olhão, dat midden in het Ria Formosa natuurpark ligt, heeft zich mooi kunnen ontwikkelen als gevolg van de harmonieuze interactie tussen mens en natuur. De stad heeft nog steeds de visserij als eerste bron van inkomsten, maar is daarnaast een prachtige vakantiebestemming. Het complexe doolhof van zijriviertjes van de Ria Formosa, met zandbanken, zoutpannen, langgerekte gouden stranden en de zeer diverse flora en fauna dragen bij aan de tijdloze charme van deze plek.

De geschiedenis van Olhão ligt diepgeworteld in de visserij. Romeinse en Arabische overblijfselen die in de hele stad te vinden zijn getuigen van de visserij en het zouten van de vis in dit gebied en de vissers van Olhão staan in de hele regio bekend om hun kennis en vakkundigheid.

De Ria Formosa staat bekend als broedgebied voor verschillende soorten vis, week- en schaaldieren en zelfs zeepaardjes.

Om dit gebied te ontdekken stapte ik in de boot van Jamie die werkt voor Sabino Boat Tours. Heerlijk zo’n open boot met zachte leren banken. Jamie praat honderd uit over het gebied, de vissers, de dieren en de eilanden die we bezoeken. Vol passie praat hij over zijn baan als gids, bewoner van Olhão en natuurmens die elke dag mag genieten van al dat natuurschoon (vooral de zonsondergang).

Tijdens de boottocht stoppen we bij een verlaten deel van het eiland Culatra om een wandeling te maken op dit prachtige zandstrand. De mooiste schelpen kun je hier vinden! En we brengen een bezoek aan het typische vissersdorp Ilha Da Culatra. In de haven van Culatra pakt Jamie zee-egels, oesters en een zeekomkommer van de kade om ons hier alles over te vertellen. Erg indrukwekkend! Op Culatra kun je wat eten in de verschillende (vis)restaurantjes en sfeerproeven hoe hier gewoond en gewerkt wordt. Ook kun je naar een van de mooiste stranden lopen…

Ook met de dagelijkse ferry’s kun je naar de verschillende eilanden Armora en Culatra (zie tijdschema’s van vertrek bij de haven).

Tip 2: Logeren bij Casa Opala

In een van de smalle steegjes en kronkelende straatjes met witte en pastelkleurige kubistische huisjes met Moorse invloeden, kun je ook Casa Opala vinden. Het sfeervolle townhouse voor 4 personen is liefdevol gerenoveerd door Richard en Matthias, het is een feestje om in dit huis te logeren. Het zijn vooral de kleine details, de afwerking en het persoonlijke contact (Richard geeft je echt de beste tips) die dit tot een bijzonder logeerplekje maakt. De stoere betonnen vloeren, oude balken plafonds, een heerlijk terras om de dag te beginnen (en een rooftop terras met zoutwater zwembad) de mooie spulletjes, fijne bedden en een luxe badkamer met stortdouche zijn de ingrediënten voor een perfecte vakantie.

Vanuit Casa Opala kun je lopend overal naar toe en een auto is overbodig!

Foto’s Casa Opala: Anya van de Wetering

Tip 3: Bezoek de zaterdag markt van Olhão

Elke dag kun je boodschappen doen bij de markthallen in Olhão (die twee rode overdekte markante gebouwen op de boulevard). Bij het ene gebouw kun je verse vis en vlees kopen en bij het andere gebouw groente & fruit (en nog veel meer). Op zaterdag is er ook op de boulevard een markt van lokale boeren en handelaren uit de buurt met leuke spullen en ambachtelijk gemaakte producten. Erg leuk en vooral lekker om verse en bijzondere ingrediënten te kopen voor het ontbijt, lunch of diner! Je kijkt je ogen uit met al die bijzondere vissoorten, verse kazen, piri piri en streekproducten. Leuk om foto’s te maken!

Iedere ochtend komen ook restaurant eigenaren vis en groente inkopen voor de aankomende dag. Dus als je uit eten gaat is het dagvers! En dat is te proeven!

Tip 4: eten bij Chá Chá Chá

Een heerlijk nieuw restaurantje in Olhão is Chá Chá Chá, midden in het oude centrum (Barreta), dat gerund wordt door Kevin Gould (tot voor kort nog journalist van ‘The Guardian’ gespecialiseerd in gastronomie en reizen). Het duurde even voordat hij dit mooie historische pandje (met een verhaal) te pakken had en van de ondergang kon redden.

Het menu is handgeschreven in het Engels en Portugees en dat elke dag opnieuw (soms wel 2 x)! En waarom? 95 procent van de leveranciers komt uit de stad. ’s Ochtends op de markt wordt de verse buit voor die dag ingekocht en bespreken ze hoe alles in de keuken zullen gaan voorbereiden (letterlijk de catch of the day dus). De gerechten worden zo puur en simpel mogelijk gehouden, dat wil zeggen, zo weinig mogelijk toevoegen. Bij Chá Chá Chá voeren ouderwetse lokale recepten de boven toon, ze willen echte Olhanians zijn!

De inrichting is knus en kleinschalig met een klein terrasje buiten. De muren bij Chá Chá Chá worden elke maand verrijkt door een lokale kunstenaar.

En waarom Kevin, na bijna de hele wereld gezien en geproefd te hebben, juist in Olhão neerstreek? Hij vertelde mij dat de ziel van Olhão daar voor zorgt. Hier kun je alles zijn. Rijk, arm, creatief, visser, eigenlijk alles, als je maar authentiek bent! De mensen hier in Olhão zijn oprecht, staan op een eigen manier in het leven en staan open voor alle nationaliteiten zolang je maar jezelf bent. Deze open instelling zorgt er voor dat je gemakkelijk opgenomen wordt in deze samenleving en zorgt voor dat extra stukje ‘every day magic’.

Tip 5: tuk tuk in Faro

Als je in de gelegenheid bent om Faro te bezoeken, doen! Voordat mijn vliegtuig ging moesten er even een paar uur met koffer stukgeslagen worden in deze stad. Natuurlijk kun je zelf het oude gedeelte inlopen, maar hoe leuk is dat om te doen met een tuk tuk en een lokale gids! Marco is die dag de gids en vertelt alle ins and outs en stopt bij de high lights of foto waardige plekken. Wel goed opletten en meedoen want hij vraagt steeds of je het echt helemaal begrepen hebt :). De tour die ik gedaan heb duurde 45 minuten en op verzoek zette hij mij af bij dat ene leuke pleintje met meerdere restaurantjes in de oude stad. Hij regelde ook nog even dat de de restauranteigenaar een rondleiding gaf door zijn bijzondere eetgelegenheid. Alle oude tegeltjes en elementen waren nog intact van dit authentieke gebouw en de eigenaar sprak vol trots over de Portugese keuken, Faro en de mentaliteit hier…

Meer leuke adresjes om in (de buurt) van Olhão te logeren

Casa Fuzetta

Graca Branca

Houses of Portugal

Casa flor de Sal

Quinta do Arade