Dit is nu typisch zo’n plek op onze planeet die bij ons al heel lang in een mapje zit met het stickertje ‘bucket-list’ materiaal. In april zijn we te gast en nu we deze blog aan het schrijven zijn, beseffen we pas wat een oase dit moet zijn. Wij zoeken de rust op, zuigen hier onze longen vol met frisse lucht en zullen onze ogen uitkijken met al die prachtige vergezichten. We dompelen ons onder in authentieke Spaans-Moorse patronen en antieke spullen die overal terugkomen in de inrichting van dit logeeradres. En zullen wandelen (en als het mag wat plukken) in de tuin waar talloze bomen, struiken en planten te vinden zijn. Van geurige lavendel tot kruiden om te gebruiken tijdens het koken….

Mini-Tibet

Wil jij op vakantie of voor langere tijd off-grid dan is dit ‘the place to be’! Alweer ruim vijftien jaar wonen en werken Wiep, Kees en hun zoon Milan in hun casa op de berg in het kleine dorpje Juseu (met ongeveer 40 permanente bewoners). Ze hebben het snelle leven in Amsterdam verruild voor de Spaanse rust en ruimte. Het Ribagorzagebied waar Juseu in ligt, wordt ook wel het ‘mini-Tibet’ genoemd: de uitzichten op het berg-massief met de eeuwige sneeuw op de toppen, de rust, de ruimte, de hoogte (op 800 m) en de stilte…

Naast de 5 huizen die ze verhuren, kun je ook terecht in het voormalige dorpsschooltje. Alle ruimtes zijn aangekleed met antiek, oude olijfpotten en andere schatten van markten in de buurt. De school heeft een hoog (5 m) en licht lokaal (10×7 m) en is heel erg geschikt voor een groep tot 18 personen en dat is nu net ook het aantal dat comfortabel in de huizen van Juseu kan logeren. De school heeft een eigen keuken waar ook voor groepen van deze omvang kan worden gekookt. Denk dus: workshops, theater, yoga, oefenruimte voor muziek… of een ideale werkruimte.

Met grote openslaande deuren is de school verbonden met de Zaidín (een tuinkamer). Dit is een algemene plek om te luieren, een boek of je mail (wifi aanwezig, toch nog online;)) te lezen, een kop thee of een glas wijn te drinken en andere gasten te ontmoeten..

Er is geen restaurant maar af en toe is er wel een mogelijkheid om samen te eten. Heerlijk met groenten uit de ecologische moestuin, vers fruit van de bomen, wilde vruchten van het seizoen en andere lokale producten (o.a. truffels uit Juseu!)… meestal gebeurt dit spontaan en deze tak van sport is eigenlijk nog in de experimentele fase. De wisselwerking van enthousiaste gasten zal gaan bepalen hoeveel tijd Kees en Wiep de ‘keuken en moestuin’ gaan openstellen…

Logeren

En waar logeer je dan op deze hoogte? Casa del Maestro (2-4 PAX), Casa Arriba (5 PAX) en Casa Milan (4-8 PAX) zijn authentieke huizen die stijlvol zijn gerestaureerd en van alle gemakken zijn voorzien. Alle huizen hebben prachtig uitzicht en 100% privacy. Wij logeren in Casa Arriba, waarvan het oudste gedeelte in de achttiende eeuw werd gebouwd, met een ‘Moorse’ badkamer, uitzicht op de toppen van de Pyreneeën en een privé-tuinhuisje bij een enorme rots.

De kleinere Olivar Cottage (1-2 PAX) en de Cabaña (2-3 PAX) zijn heel geschikt om hier eens langer te verblijven… de Cabaña is echt off the grid en staat in de vallei onder Juseu.

To Do

Vanuit het dorp kunnen lange wandelingen worden gemaakt. Juseu ligt aan de GR-18 in een gebied met eeuwen-oude paden die leiden naar andere dorpen, Romaanse kerkjes en soms verlaten kloosters. Op allerlei plaatsen kun je poedelen in beekjes en bergrivieren. Er is een openbaar zwembad in Torres del Obispo op 5 km afstand, maar nog veel lekkerder kun je zwemmen in het meer van Joaquin Costa (15 minuten rij-afstand) waar de bergrivier de Esera in uitmondt. In de zomermaanden worden hier kano’s en waterfietsen verhuurd.

  • Op een uur rijden (60 km) liggen de natuurparken Ordesa en Posets Maladeta.
  • In Cerler kan tot in april worden geskied.
  • Raftingtocht op de rio Esera
  • Canyoning in Sierra de Guarra (via prachtige afdalingen bereik je barrancos met watervallen en onderwater-grotten)
  • Bij Panillo (± 25 km) ligt de Tibetaans-boeddhistische tempel ‘Dag Shang Kagyu‘.
  • Interessante steden om te bezoeken zijn: Lérida (1 uur rij-afstand), Huesca (1 uur), Zaragoza (1,5 uur) en Barcelona (2,5 uur).

Food

In de omgeving zijn tientallen restaurants. Aanraders van Kees en Wiep zijn: El Rincon, Trasiego en San Ramon in Barbastro. Goed eten voor €15,50 met drie gangen inclusief wijn is hier nog echt mogelijk!

We kunnen bijna niet wachten om deze locatie met onze eigen ogen te zien, te ervaren en vast te leggen met onze camera…. we keep you posted!

Lezen hoe het hier echt geweest is? Lees HIER de volledige reportage!

Een vraag over dit adresje? Dit adresje reseveren?