Dit jaar gaan we terug naar zo’n ‘hidden gem’: Kea! De Grieken komen hier graag in het weekend om te relaxen en te ontsnappen aan de drukte van de stad. De meeste toeristen reizen na aankomst op Athene liever door naar Santorini, Mykonos of één van de andere eilanden van de Cycladen. Daarom is Kea een ‘hidden gem’ en nog niet ontdekt door de gehele goegemeente…

Kea

Het Griekse eiland Kea (Tzia) behoort tot de Cycladen eilandengroep en het ligt dichtbij Athene (bereikbaar vanaf de haven Lavrio, 1 uur varen). Het is een stoer bergachtig eiland van 131 km2 met diepe ravijnen, steile hellingen, mooie bergplateaus, adembenemende valleien, schilderachtige baaien en betoverende stranden.

Het eiland heeft een rijke geschiedenis. In de antieke tijd heette het Hydroussa en was het erg belangrijk vanwege de ligging, dichtbij Athene en de andere Cycladen. Kea was toen een druk bewoond eiland en dit had als gevolg dat er veel wegen en paden waren die het eiland doorkruisten. Het lijkt alsof deze sindsdien nooit verdwenen zijn en daar profiteren de wandelaars nu van! Pak je wandelschoenen maar in: op het eiland is maar liefst 60 kilometer aan berg- en wandelpaden! Ze brengen je bij de meest afgelegen strandjes en bezienswaardigheden, waar je met de auto niet kan komen.

Kea kent vele stranden, allemaal verschillend en soms alleen met de benenwagen of boot te bereiken (maar dan heb je ook een idyllisch privé-strand). Andere afgelegen stranden zijn soms alleen te bereiken via de ‘dirt roads’ (4×4 auto wordt aangeraden).

We just loved the dirt roads (soms waanden we ons even in het programma ‘de gevaarlijkste wegen van de wereld’), soms arriveerden we als door elkaar geschudde tiktakjes op de meest verlaten stranden of troffen in de niksigheid (op de loslopende koeien na dan) een oud kerkje aan. Maar de ‘views’ zijn onbetaalbaar! Wauw, overal waar je het landschap van Kea doorkruist, geniet je van het uitzicht: kliffen, zee, boerderijen in die typische stenen Cycladische bouwstijl, strandjes in de verte, het ruige landschap… roofvogels die cirkelen in de lucht… het werkt een beetje verslavend.

POP HOUSE

We logeren in het Pop House: mooiste zonsondergangen, tweeduizend vierkante meter buitenruimte en een huis van iets meer dan honderd vierkante meter zijn voor zes personen het decor voor een onvergetelijke vakantie.

Indeling

Op de begane grond een open keuken, een op maat gemaakte eettafel, een zithoek, een badkamer, een open haard en een ruime bank die – indien nodig – twee slaapplaatsen biedt. Openslaande deuren naar het terras waar, de belangrijkste plek (de eettafel) zich bevindt onder een heerlijke schaduwplek. De eettafel, gemaakt door een kunstenaar, is gemaakt van blauwe, rode en gele tegels.

Beneden is ook een open vide/zolder met een klein tweepersoonsbed en een boekenplank met een verzameling Vanity Fair-tijdschriften…

De hoofdslaapkamer en een kleinere tweede slaapkamer bevinden zich op de onderste en koelere verdieping en zijn geschikt voor vier volwassenen, en indien nodig vijf, omdat er een extra bank in een ruimte naast de grote slaapkamer is. Er is een tweede badkamer op hetzelfde niveau. Veranda ramen openen naar een stenen betegelde ruimte die de slaapkamer verbindt met de lagere buitenruimte en tuin.

Heerlijk familie huis!

Beach

*Stranden aan de oostzijde: Sykamia (niet georganiseerd, onverharde weg), Spathi (mooi uitzicht op de route, georganiseerd, onverharde weg), Psathi (niet georganiseerd, onverharde weg), Kaliskia (niet georganiseerd, 4×4 voertuig),Tylegraphos (niet georganiseerd, 4×4 voertuig). Lopend: Aghios Filippos (ook per boot) en de stranden van Poles bay naast de ruïnes van het oude Karthea.

*Stranden op het zuiden: Koundouraki (asfalt, georganiseerd, ideaal voor watersport, http://www.kwsports.gr/)

*Stranden in het westen: Xyla (beetje georganiseerd en te bereiken via dirt road & Vroskopos (niet georganiseerd en 4 x 4 voertuig)

Eat

Er zijn veel leuke en lekkere plekken om te eten. Volg deze link voor waar en wat!

Night out

VINYLIO (Vourkari, funky), Zeus Faber (Vourkari, jazzy), SPITI (Ioulis, seated jazzy spirit),  Papa Doble (Livadi, wine bar by the glass), summer cinema (Korissia). Hoofdstad van Kea is het pittoreske Ioulida, heerlijk om een terrasje te pakken, uit eten te gaan en door heen te dwalen…

Sights:

  • Het Archeologisch Museum
  • Hiking 
  • Kastro (kasteel) en de oude Leeuw van Kea (fantastische wandeling) in Ioulis.
  • Kastriani Monastery en Aghios Simeon zijn mooie bezienswaardigheden aan de oostzijde, waar je met een ezel de oude ruïnes Karthaia kan bezoeken.
  • De vuurtoren van Agios Nikolaos (1831) werd gebouwd op de ruïnes van de tempel van Poseidon, was de eerste die werd aangestoken in de Cycladen en is gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf Vourkari.
  • Lees ook mijn blog over kea in 2017

Een vraag over dit adresje? Dit adresje reseveren?