Weg van het massatoerisme, de drukte en het geroezemoes. In de provincie Alentejo vind je nog het authentieke Portugal met veel wandelmogelijkheden, rust, ruimte. Op het vakantieadres O Vale da Mudança van Magriet en Wiro kun je wel heel bijzonder logeren: in een (design)herdershut!

De Alentejo is de provincie ‘entre a serra e o mar’ ofwel: tussen de bergen en de zee. In deze streek vind je een mix van sferen uit Europa, Afrika, en het Midden-Oosten. Vooral veel ongerepte natuur, om van te genieten: vogels, vlinders, meren en rivieren en het is de grootste provincie van Portugal, met de minste inwoners… het is er prachtig in april: alle bloemen staan in bloei, alle bomen zijn al groen en het weer is nog niet te heet…

Waar

O Vale da Mudança ligt een paar kilometer van zo’n typisch klein Portugees dorpje (Olhas) met een barretje waar de locals zich verzamelen, voetbal op TV kijken en een hapje eten. Hier moet je echt even een biertje drinken of een broodje kopen, voelt zo authentiek en iedereen is zo behulpzaam! Bij het voetbalveld rij je het dorp uit en na een paar kilometer hebben we onze bestemming bereikt. Hond Luna komt ons lief begroeten en Wiro en Margriet nodigen ons gelijk uit om even wat te komen drinken in de ‘Casa Nova’: een overdekte ruimte om te relaxen, te eten, een spelletjes te spelen of te eten bij het zwembad. Het begint al donker te worden en de nieuwsgierigheid naar ons logeerplekje is groot. Natuurlijk zijn we weer op een plaatselijke feestdag gearriveerd en alles is dicht, restaurantjes, winkels… gelukkig waren wij wel even het barretje ingelopen voor wat drinken en wat brood (echt een Portugese culinaire avond :)). We hadden natuurlijk Wiro en Margriet moeten vragen of ze boodschappen konden doen, want die service bieden ze gewoon… later die week bestellen we een picknickmand om van te genieten!

Logeren!

Omdat wij met zijn 4en zijn hebben we 2 herdershutten: zo’n herdershut is eigenlijk een Tiny House. Het is een feestje om alle details te ontdekken. Niet alleen omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen, ook is de natuur in al haar details terug te vinden: de wc rolhouder zit uiteraard op een takje, de kapstok is een tak met houten uitsteeksels, de bomen ‘groeien’ door het houten terras… en overal vrij uitzicht! Het interieur is per hut helemaal op maat gemaakt, basic, met veel design details. De bedden zijn echt heerlijk. Het enige wat even een beetje wennen is, is het droogtoilet. Eigenlijk is het droogtoilet niet wennen, maar het niet doortrekken, dat ben je zo gewend om te doen!

Ontstaan

Maar hoe zijn Wiro en Margriet nu eigenlijk op het idee gekomen om deze ‘hutten’ zoals ze ze zelf noemen te maken? Daar weten ze alles over te vertellen: de provincie Alentejo kenmerkt zich door uitgestrektheid, zowel de klassieke Montana (zoals de Alentejanen de grote bossen met kurkeiken noemen) en de eindeloos weidse, open vlaktes met grassen en granen. O vale da mudança ligt in een overgangsgebied tussen deze twee karakteristieke Alentejaanse landschapstypen. In de directe omgeving van O Vale da Mudança grazen op dit moment 3 schaapskuddes. Een teken dat dit nog steeds een goede bron van inkomsten is hier vanwege de kazen die gemaakt worden van de melk maar ook natuurlijk vanwege de wol en het vlees. Deze kuddes worden zorgvuldig gehoed en bewaakt, dag en nacht is de herder bij zijn kudde. Wat opviel waren specifieke mobile hutten van golfplaat waar de herders in ‘wonen’ (ook wel cabana do pastor genoemd). Margriet en Wiro gingen op onderzoek uit en kwamen op diverse afgelegen locaties zulke hutten tegen. Veelal van verschoten kleuren en wat krakkemikkig van uitstraling maar allemaal perfect passend in het landschap (compact (past achter de tractor), met een slaapplek en kooktoestel).

Zij hebben een supermooie vertaling van het oude idee van de cabana do pastor gemaakt: architectonisch ontworpen, stoer en verfijnd gedetailleerd en uitgevoerd in duurzame en eerlijke materialen. En de hut laat geen onuitwisbare littekens in het landschap achter. Het enige wat in de grond gaat is een kabel en buis voor water. De hut heeft een douche en een composteer-toilet. Het afvalwater wordt door een helofytenfilter weer herbruikbaar gemaakt voor irrigatie en de compost uit het toilet wordt gebruikt voor bemesting van de terreinbeplanting. Het leefklimaat in de hut is makkelijk te regelen doordat grote delen van de wanden open te draaien zijn (heel gaaf!!). De hut is opgebouwd uit een stalen constructie die voorzien is van multiplex platen en aan de buitenkant geïsoleerd is met een streek eigen Portugees product: panelen van kurk (natuurlijke beschermer tegen kou, warmte en brand). En natuurlijk Wi-Fi & elektriciteit.

De hutten

Choupana Abilardo (2 PAX) staat bij de honderd jaar oude olijfboom. Gemaakt van kurk en hout, ingericht met een lekker 2-persoonsbed, keukentje, een ecologisch droogtoilet en douche. Voor beddengoed, badjassen en handdoeken wordt gezorgd. De wanden van de hut kunnen helemaal open, zo heb je vanuit bed een prachtig uitzicht over het dal. Of even lekker in de schaduw van de olijfboom een kopje koffie drinken? En ’s nachts genieten van de prachtige sterrenhemel…

Choupana ChicoZé (2 PAX) is omringd met een paar zilvereiken die fijn beschutting geven wanneer je op het terras zit. Ook deze herdershut is gemaakt van kurk en hout en ingericht met een lekker 2-persoonsbed, keukentje, een ecologisch droogtoilet en douche. Voor beddengoed, badjassen en handdoeken wordt gezorgd. Van deze hut kunnen de glazen wanden ook helemaal open om vanaf je terras over het dal uit te kijken.

Niks

Het is echt genieten, onthaasten, loom op het houten terras liggen, vogels die fluiten af en toe een zacht briesje…plons in het zwembad… maar er moet natuurlijk ook wat ontdekt worden. Wij besluiten het heel low profile te houden en bestellen een picknickmand bij Wiro en Margriet, met een route uitgeschreven door hen (roadtrip to Beja) en gaan op pad. Schattige dorpjes, authentiek en verlaten trekken ze aan ons voorbij. We besluiten off road te gaan en de mooiste boom te zoeken voor een picknick. Wat een lekkers zit er in die picknickmand: eigen gebakken brood, fruit, bolletjes met avocado (altijd goed), zoete cake, heerlijke drankjes… ja, dit is echt vakantie!

Natuurlijk kun je ook: fietsen, wandelen, cultuur snuiven, naar het strand, een musea bezoeken, watersporten in een stuwmeer, kloosters ontdekken… moeten we dus terug 🙂 (wat een straf)…

Lees hier meer over dit adresje (meer huizen waar je kunt logeren)…