Juseu

’10 meter voor het plaatsnaambord ‘Juseu’ rechtsaf en het weggetje omhoog rijden, maar om de scherpe bocht naar rechts te kunnen maken, keer je de auto op de parkeerplaats ertegenover’ schrijft Kees ons kort voor vertrek. Oei, hebben we weer zo’n lastig weggetje om bij ons vakantiehuis te komen? Dit is echter nog maar het begin: eerst Kees en Wiep vinden om de sleutel op te halen. Na wat rondsnuffelen en joehoe roepen, komt Kees ons tussen de huizen tegemoet lopen. De ontvangst is warm, persoonlijk en fun. Gek is dat. Eigenlijk ben je heel moe van de autorit, maar als 2 mensen je zooooo het gevoel geven dat je welkom bent, krijg je gelijk al weer nieuwe energie. Dat is nu precies waar vakantie voor bedoeld is, to reload!

Alweer ruim tien jaar wonen en werken Wiep, Kees en hun zoon Milan in hun casa op de berg in het kleine dorpje Juseu (met ongeveer 40 permanente bewoners). Ze hebben het snelle leven in Amsterdam verruild voor de Spaanse rust en ruimte. Het Ribagorzagebied waar Juseu in ligt, wordt ook wel het ‘mini-Tibet’ genoemd: de uitzichten op het berg-massief met de eeuwige sneeuw op de toppen, de rust, de ruimte, de hoogte (op 800 m) en de stilte…

(foto Dolf Vermeulen/Juseu)

Casa Arriba

We moeten voor ons vakantiehuis Casa Arriba, via de plaza van het dorp, naar het laatste huis van het dorp boven op de berg. De weggetjes er naar toe zijn small en steil, voor het betere benenwerk en voor de auto een uitdaging. Maar als je er dan bent, het uitzicht ziet, de details in het huis in je opneemt, de woonkeuken bekijkt, de ‘cave’ living bewondert en die kleurige slaapkamers op je in laat werken… tja, wauw! En dan is er ook nog een bohemian privé-tuinhuisje, een uitkijkrots en aan het huis een balkon ‘with a view’.

Zon!

De eerste ochtend staan we 10 minuten voor zonsopgang (07:06u) in pyjama boven op de rots! Een mooiere plek om de zon op te zien gaan is er niet! Daarna snel weer terug in bed… Elke dag is het uitzicht anders, verrassend, betoverend en op een dag heeft het zelfs gesneeuwd! Eind april!?

Online?

WiFi heb je in Casa Arriba niet en dat maakt je vindingrijk, onthaast je en maakt je blij met de kleinste dingen. Elke dag dalen sommige van ons even af naar het voormalige dorpsschooltje waar je in de Zaidín (een tuinkamer) heerlijk een uurtje online kunt zijn. Of om de andere gasten van Juseu te ontmoeten en tips en avonturen uit te wisselen. Even een film downloaden om ’s avonds met zijn allen op 1 Ipad te kijken (tip: Bij Netflix kun je films/series downloaden om offline te kijken. Reuze handig voor onderweg!).

(foto Juseu)

TO DO!

De week dat we hier zijn, bezoeken we Alquézar: een mooi gerestaureerd middeleeuws dorp dat ligt op een rotsige heuvel naast de kloof van de rivier Vero en in het nationale park Sierra de Guara. Sfeervolle smalle straatjes, kleine pleintjes en huizen uit de 16de eeuw. Op het hoogste punt van het dorpje staat een groot kasteel/klooster, het Colegiata de Santa María (benedictijns klooster uit de 11de eeuw). Hier vandaan heb je prachtig uitzicht over cañons (kloven) waar Alquézar tussen ligt. Dit is ook de uitgelezen plek voor canyoning, prachtige wandelroutes naar de kloof van de rivier Vero of naar eeuwenoude rotsschilderingen.

Wij zijn vanuit het dorp naar de Oude Romeinse brug gelopen: 25 minuten naar beneden (en weer terug, wat langer lopen :)), halverwege heb je een geweldig uitkijkpunt (je moet geen hoogtevrees hebben). Je kijkt zo door de vloer en ook al zitten er hekken omheen, het is toch wel spannend! Beneden aangekomen kunnen we even lekker pootje baden en picknicken bij een oude Romeinse brug. Er zijn nog veel meer spectaculaire wandelingen die je hier kunt te maken! In Alquézar zijn veel restaurantjes en terrasjes te vinden, in de zomer (vooral in augustus) is het hier heel erg druk!

Tibetaans-boeddhistische tempel

Ook leuk om even een bezoekje te brengen: de Tibetaans-boeddhistische tempel ‘Dag Shang Kagyu’ bij Panillo. Mooie route door de bergen ernaartoe en na een bocht zie je het opeens liggen… de gouden torentjes steken als eerste boven de bomen uit, dan de andere felgekleurde gebouwen, de gebedsvlaggen…

Shopping

In Babastro & Graus kun je terecht voor je boodschappen en ook om lekker uit eten te gaan. Favoriet bij Wiep en Kees zijn op dit moment zijn El Rincon, Trasiego en San Ramon in Barbastro. Goed eten voor 15,50 euro met drie gangen inclusief wijn is hier nog echt mogelijk! Voor vers brood kun je 2 x per week om 09:00u terecht op de plaza van Juseu. Ook is er een groentenboer die in het dorp komt, echt de lekkerste courgettes ooit, verkocht hij! Ook heel beroemd in deze streek zijn die typische roze ‘Monterosa’ tomaten…

Een week is eigenlijk te kort hier, we hadden dit ook nog willen doen!

  • Interessante steden om te bezoeken zijn: Lérida (1 uur rij-afstand), Huesca (1 uur) en Zaragoza (1,5 uur) .
  • Canyoning in Sierra de Guarra (via prachtige afdalingen bereik je Barrancos met watervallen en onderwater-grotten)
  • Op een uur rijden (60 km) liggen de natuurparken Ordesa en Posets Maladeta.

Denk dat we toch echt een x terug moeten 🙂

Meer lezen over Juseu en waar je allemaal kunt logeren? Lees meer…

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren